Positieve effecten

Lichaamsbeweging heeft naast vele fysieke voordelen ook een positief effect op ons emotionele welzijn.  Zo heeft het een gunstige uitwerking op onze stemming en is beweging een van de meest effectieve manieren om je te ontladen van stress. Door lichaamsbeweging ontspan je en maak je ook nog eens de zogenaamde feel good neurotransmitters aan. Dit zijn dopamine en endorfine. Dopamine breekt bovendien het stresshormoon cortisol af.  Op hersenniveau leidt fysieke activiteit tot een toename van bloedtoevoer in de hersenen, waardoor je onder andere alerter en creatiever wordt.

Daar komen de positieve effecten van de natuur nog eens bij.   Kenmerkend van de natuur is dat  je vrijwel meteen weg bent van  je dagelijkse beslommeringen.  Ook trekt de natuur automatisch de aandacht zonder dat het moeite kost. Deze ongerichte aandacht helpt de batterij weer op te laden. In de natuur kijken we rustiger rond en ontspannen we. Dit bevordert helder denken en reflecteren. Tevens helpt de natuur ons om onze ervaringen, gedachten en gevoelens in perspectief te plaatsen en draagt het daarmee bij aan relativering. Tenslotte geeft de natuur zintuigelijke ervaringen, zoals de wind door je haren, je voeten op het zand, de geur van de zee, de vorm van de wolken, vogelgeluiden en stilte. Wanneer je zintuigen ‘open’ staan, kun je meer in het ‘hier en nu’ blijven, waardoor je scherper ziet wat acceptatie vraagt of juist gerichte actie.

Door tijdens de wandeling in de natuur ook nog gebruik te maken van effectieve behandelmethodes, gebruiken we het beste van twee werelden.